ssl https verbinding onveilig

Een streepje door https

Het is een goed idee om je website te beveiligingen met https, ofwel hyper tekst transfer protocol secure. Met https zorg je voor een veilige verbinding en betere Google posities. Maar hoe kan het nu dat je soms een streepje ziet door https in de browser? Is je website onveilig? Is het beveiligings-certificaat (SSL/TLS) niet in orde? Meestal niet.

Een streepje door https betekend dat de beveiliging van de website niet functioneert. Veiligheid is vooral van belang op websites waarop je gevoelige informatie wil versturen. Deze gegevens worden met een https verbinding versleuteld.

streepje door https

streepje door https

De kans dat anderen “meekijken” is bij een niet beveiligde verbinding reëel aanwezig. Maar ook het “gewone” anonieme surfen komt hiermee in gevaar.

Oorzaak en oplossing

De oorzaak van het streepje door https zit hem in nagenoeg alle gevallen in de vermelding van een onveilige URL op de betreffende pagina. Http dus in plaats van https. Je linkt naar een website zonder https of naar een pagina van jezelf, of er wordt een dergelijke URL ingeladen.

Het kan ook af en toe gebeuren dat de browser door welke oorzaak dan ook niet in staat is het certificaat te beoordelen. Dit kun je controleren door de pagina te verversen (F5).

Ontdek je een streepje door https in je eigen webshop of website controleer dan de broncode op het gebruik van http. Na het aanpassen of verwijderen van de onbeveiligde URL’s werkt de beveiliging weer zoals vanouds en zal het streepje vanzelf verdwijnen.

Magento SEO specialist, marketing professional en vader van de mooiste dochter ter wereld. Mijn motto: Everything is theoretically impossible, until it is done.