301 redirect

301 redirects

De 301 redirects waar ik veel mee te maken krijg zijn redirects naar Magento webshops, waar eerder bijvoorbeeld met de Joomla extensie Virtuemart gewerkt werd.

Een vraag die veel Magento SEO specialisten bezig houdt is; hoeveel PageRank hou ik over met een 301 redirect? Even een kleine uitleg. Met een 301 redirect stuur je een webpagina door naar een nieuwe pagina. Dit doen we als er een nieuwe website of nieuwe URL gepubliceerd is die de oude moet vervangen. Bezoekers uit Google of verwijzende websites worden zo netjes doorgestuurd naar de nieuwe URL. En PageRank? PageRank is de waarde die Google toekent aan een pagina en wordt ruwweg gemeten aan het aantal inkomende links. Met een browser-plugin van bijvoorbeeld SEO Site Tools voor Chrome kun je PageRank aflezen van 1-10.

“PageRank wordt vaak in verband gebracht met “pagina”. De term is echter afgeleid van Larry Page, de oprichter van Google”.

Wat doen 301 redirects met PageRank

Vaak wordt gedacht dat een 301 redirect de volledige PageRank doorgeeft aan de nieuwe Magento webshop. Uit eigen ervaring weet ik dat dit volstrekt onjuist is. Benader een 301 redirect als een link naar de nieuwe webshop. Niet meer en niet minder. Waar met een uitgaande link factoren meespelen die bepalen hoeveel linkjuice weggegeven wordt, zo bepaald en pagina die met een 301 redirect geforward wordt ook de PageRank die wordt overgedragen.

Exact bepalen tot cijfers achter de komma hoeveel PageRank er meegegeven wordt is niet mogelijk. Zie een 301 redirect als een “simpele” link die wel PageRank overdraagt aan de nieuwe Magento pagina, maar zeker niet voor de volle 100%.